DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ “Türk'ün Özü Akif'in Sözü” Şiir Yarışması

TÜRK’ÜN ÖZÜ AKİF’İN SÖZÜ

KONULU ŞİİR VE KOMPOZİSYON YAZMA YARIŞMASI  ŞARTNAMESİ

ŞARTNAME

İstiklâl Marşımızın da şairi olan Mehmet Âkif ERSOY, tarihimizin yetiştirdiği ve şerefle andığı önemli şahsiyetlerimizden biridir. Mehmet Âkif; eserlerinde kahraman milletimizin özelliklerini dile getirmekte ve geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerde görmek istediği birçok özelliği de ele almaktadır.

Yarışmanın Amacı

Madde-1:

Bu yarışma ile öğrencilerimizin;

a)      Mehmet Akif’in eserlerini okuyarak Türk gençliğine verdiği değerin anlaşılmasının sağlanması,

b)     Mehmet Akif’in eserlerindeki gençliğin özelliklerinin farkına varılmasının sağlanması,

c)      Mehmet Âkif’in, gençlerde bulunmasını istediği vatanseverlik, güzel ahlâk, mütevazılık gibi özelliklerin içselleştirilmesine katkı sağlaması,

d)     Türk dilini, dil kurallarına uygun, anlaşılır bir şekilde kullanarak kendi duygu ve düşüncelerini yazma ve kendilerini içtenlikle ifade etme becerilerini geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Yarışmanın Konusu

Madde-2

Türk’ün Özü Akif’in Sözü” konulu lise öğrencileri arasında kompozisyon, ortaokul öğrencileri arasında ise aynı konu ile şiir yazma yarışması.

Yarışmanın Kapsamı

Madde-3

Bu şartname, yukarıda amacı ve konusu belirtilen yarışmaya katılacakları,  eserlerde aranacak şartları, başvuru şeklini, yapılacak değerlendirmeyi, ödüllendirme ve ödül töreni ile yarışma takvimine ilişkin esas ve usulleri kapsamaktadır.

Yarışmaya Katılacaklar

Madde-4

Kompozisyon Yazma Yarışmasına Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel ortaöğretim okullarının hazırlık, 9, 10, 11 ve 12 nci sınıf öğrencileri, şiir yazma yarışmasına ise resmi ve özel ortaokulların 5, 6, 7, ve 8 inci sınıf öğrencileri katılacaktır.

Eserlerde Aranacak Şartlar

Madde-5

Yarışmaya katılacak kompozisyon ve şiir yazılarında aşağıdaki şartlar aranacaktır:

a)      Eserler bilgisayarda Word formatında A4 boyutundaki kâğıda, Times New Roman yazı tipi ile 12 punto ve 1,5 satır aralıklı olarak yazılacaktır.

b)     Eserler özgün olacak, daha önce herhangi bir yarışmaya katılmamış, ödül almamış ve herhangi bir yerde yayımlanmamış olacaktır.

c)      Bilimsel ve hukuki sorumluluk eser sahibine ait olacaktır.

d)     Her öğrenci, yarışmaya en fazla bir (1) eserle katılacaktır.

e)      Değerlendirmede yarışma kurallarına dikkat edilecektir.

f)       Yarışmaya katılacak öğrenciler, Ek-1’de yer alan öğrenci adı-soyadı, okulu, sınıfı, adres ve telefon bilgilerinin yer aldığı taahhüt formunu doldurarak imzalayacaklardır.

g)      Her ilçeden birinci seçilen eser İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.

h)     Eserlerin her türlü yayın, telif ve basım hakkı Balıkesir İl Millî Eğitim Müdürlüğüne ait olacaktır.

i)        Yarışmaya katılanlar, bu şartnamede belirtilen tüm hususları kabul etmiş sayılacaklardır.

Başvuru

Madde-6

Yarışmaya katılacak eserlerin ilk değerlendirmesi okullarda yapılacaktır. Okullarda birinci seçilen eser ilçe millî eğitim müdürlüklerine, ilçelerde birinci seçilen eser, İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.

Yapılacak İşlemler

Madde-7

Okullarda;

a)      Yarışma takvimine uygun olarak gerekli duyuru ve rehberlik yapılacaktır.

b)     Başvurular, okulda oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilecektir.

c)      Birinci olan eser İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.

İlçelerde;

a)      Yarışma takvimi doğrultusunda okullara gerekli duyuru yapılacaktır.

b)     Okullardan gelen eserler oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilecektir.

c)      İlçede ortaokul ve lise düzeyinde dereceye giren (birinci seçilen) eser İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.

İlde;

a)   Yarışma takvimi doğrultusunda ilçe millî eğitim müdürlüklerine gerekli duyuru yapılacaktır.

b)   İlçelerden gelen eserler oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilecektir.

Ödüllendirme ve Ödül Töreni

Madde-8

a)   Yarışmada dereceye giren öğrenciler, İstiklâl Marşı’nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Günü etkinlikleri kapsamında okulda, ilçede ve ilde yapılacak törenlerde yerel imkânlar kullanılarak ödüllendirilecektir.

b)   Yarışmada derece alan öğrencilerin isimleri okul, ilçe ve İl Millî Eğitim Müdürlüğünün web sayfalarında ilan edilecektir.

Takvim

Madde-9

Yarışmanın takvimi aşağıdaki şekilde planlanmıştır.

İŞ VE İŞLEMLER

TARİH

Duyuruların yapılması.

02 Ocak 2024

Okullarda birinci seçilen şiir ve kompozisyon alanında eserin İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilmesi.

19 Ocak 2024

İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünde ortaokul ve lise düzeyinde birinci seçilen şiir ve kompozisyon alanındaki eserlerin İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilmesi.

09 Şubat 2024

İl Millî Eğitim Müdürlüğünce birinci seçilen şiir ve kompozisyon alanında dereceye giren eserlerin belirlenmesi

20 Şubat 2024

Yayın: 03.01.2024 - Güncelleme: 03.01.2024 15:46 - Görüntülenme: 188