DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ “İstiklal Marşını Güzel Okuma” Yarışması

BALIKESİR  İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRK’ÜN ÖZÜ AKİF’İN SÖZÜ

KONULU İLKOKUL, ORTAOKUL VE LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASINDA  İSTİKLAL MARŞINI GÜZEL OKUMA YARIŞMASI  ŞARTNAMESİ

İstiklâl Marşımızın da şairi olan Mehmet Âkif ERSOY, tarihimizin yetiştirdiği ve şerefle andığı önemli şahsiyetlerimizden biridir. Mehmet Âkif; eserlerinde kahraman milletimizin özelliklerini dile getirmekte ve geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerde görmek istediği birçok özelliği de ele almaktadır.

Yarışmanın Amacı

Madde-1:

Bu yarışma ile öğrencilerimizin;

Türk dilini doğru, etkili ve kurallarına uygun olarak konuşmaya özendirerek dilimizi güzel ve düzgün kullanma yeteneğini geliştirmek Mehmet Akif Ersoy’u tanıtmak ve İstiklal Marşını sevdirmek; öğrencilerimize toplum karşısında kendilerini ifade etme becerisi ve özgüven kazandırmaktır. Öğrencilerimizin şiir sanatına ilgi duymalarını sağlamaktır.

Yarışmanın Konusu

Madde-2

İlkokul, Ortaokul ve Lise Öğrencileri arasında  “Türk’ün Özü Akif’in Sözü” konulu istiklal marşını güzel okuma yarışması.(10 kıta ezbere okunacaktır)

Yarışmaya Katılacaklar

Madde-4

İstiklal Marşını Güzel Okuma Yarışmasına ilimiz geneli resmi ve özel tüm ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri katılacaktır.

Şartlar

Madde-5

İstiklal Marşını Güzel Okuma Yarışmasına katılacak öğrencilerde aşağıdaki şartlar aranacaktır:

a)      Yarışmaya katılacak öğrenciler, Ek-1’de yer alan öğrenci adı-soyadı, okulu, sınıfı, adres ve telefon bilgilerinin yer aldığı  formu  doldurarak imzalayacaklardır.

b)     Her ilçeden İlkokul, Ortaokul ve Lise kategorisinde birinci seçilen öğrenciye ait kayıt video formatında, form ile birlikte İl Millî Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Şube Müdürlüğüne gönderilecektir.

c)      Güzel Okuma Yarışması ile ilgili her türlü yayın hakkı Balıkesir İl Millî Eğitim Müdürlüğüne ait olacaktır.

d)     Yarışmaya katılanlar, bu şartnamede belirtilen tüm hususları kabul etmiş sayılacaklardır.

Başvuru

Madde-6

Yarışmaya katılacak öğrencilerin ilk değerlendirmesi okullarda yapılacaktır. Okullarda birinci seçilen öğrencilerin kayıt videoları ilçe millî eğitim müdürlüklerine, ilçelerde birinci seçilen öğrenciler kayıt videoları İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.

Yapılacak İşlemler

Madde-7

Okullarda;

a)      Yarışma takvimine uygun olarak gerekli duyuru ve rehberlik yapılacaktır.

b)     Başvurular, okulda oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilecektir.

c)      Okulda birinci seçilen öğrenciye ait kayıt video formatında taahhütname ile birlikte İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.

İlçelerde;

a)      Yarışma takvimi doğrultusunda okullara gerekli duyuru yapılacaktır.

b)     Okullardan ilçelere gönderilen öğrenci kayıt videoları ilçelerde oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilecektir.

c)      İlçede birinci seçilen öğrenciye ait kayıt video formatında taahhütname ile birlikte İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.

İlde;

a)   Yarışma takvimi doğrultusunda ilçe millî eğitim müdürlüklerine gerekli duyuru yapılacaktır.

b)   İlçelerden gelen birincilere ait kayıt videolar  ilde oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilecektir.

Ödüllendirme ve Ödül Töreni

Madde-8

a)   Yarışmada dereceye giren öğrenciler, İstiklâl Marşı’nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Günü etkinlikleri kapsamında okulda, ilçede ve ilde yapılacak törenlerde yerel imkânlar kullanılarak ödüllendirilecektir.

b)   Yarışmada derece alan öğrencilerin isimleri okul, ilçe ve İl Millî Eğitim Müdürlüğünün web sayfalarında ilan edilecektir.

DeğerlendirmeKriterlerivePuanlama

DeğerlendirmeKriterleri

PuanDeğeri

Şiirehâkimiyet(Özgünlük,şiirinruhunauygunluk,ezbergücü)

Bedendili(Jestvemimikler)

Vurgu,Tonlama

Türkçeyikullanma,Diksiyon(Telaffuz)

Toplam

100 puan

Takvim

Madde-9

Yarışmanın takvimi aşağıdaki şekilde planlanmıştır.

İŞ VE İŞLEMLER

Duyuruların yapılması.  02 Ocak  2024

Okullarda birinci seçilen öğrencilerin kayıt videoları İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilmesi 19 Ocak 2024

İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünde birinci seçilen öğrencilerin kayıt videoları İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilmesi 09 Şubat 2024